РАДИОНИЦЕ НА ОТВОРЕНОМ - МАТЕМАТИЧКЕ ИГРЕ БЕЗ ГРАНИЦА

Главно (Савско) шеталиште, Београдска тврђава

На главном шеталишту на Калемегдану чекамо вас са играма, реквизитима и нимало лаким задацима. Верујемо да не бисте погодили математичку формулу по којој се плеше валцер или решава „Икс-окс“, али заједно ћемо одиграти ове тешке математичке тајне. Истраживаћемо џепове Београдске тврђаве очима Харија Потера и кроз детективске загонетке у духу романа Агате Кристи.
Радионице на отвореном одржавају се од 16.00 до 20.00 часова сваког викенда и за њих није потребна претходна пријава, а могу се укључити како групе тако и појединци. Радионице током радних дана намењене су искључиво организованим групама од најмање 10 особа и одељењима у пратњи наставног особља, а за све групне посете је потребно најмање два дана унапред попунити пријаву.

ПРИЈАВИТЕ СЕ

ОНЛАЈН РАДИОНИЦЕ

Математика боја

Узраст: од 5. до 8. разреда основне школе
Трајање: 45 мин.
Формат: низ интерактивних задатака

Вероватно сте се више пута запитали шта је то боја, како наше око види боју, да ли је боја само визуелни доживљај или нешто више од тога? Веровали или не, одговор се крије у математици. Човек види свет око себе у зависности од начина на који се светлост прелама у оку. Светлост је састављена од честица светлости, фотона. Постоји више врста фотона. Наше око може да детектује светлост између 400 и 700 нанометара. Уколико си радознао и жељан нових сазнања о томе како рачунар „види“ боју, да ли је боја зависи од предмета или светлости или како се у ту причу уплео Исак Њутн, онда је ово права радионица за тебе!

ЗАПОЧНИ РАДИОНИЦУ

Математички оркестар

Узраст: од 5. до 8. разреда основне школе
Трајање: 45 мин.
Формат: низ интерактивних задатака

Ко би могао да замисли да се иза нотних система, ритмова, наших гласова и тонова које певамо и свирамо крије управо – математика. Кроз ову радионицу ћемо заједно открити како се математичким правилима може од једног тона направити цела лествица, која се правила крију иза свирања жица на гитари, како се у кућној варијанти прави фрула и шта су то Фибоначијеви бројеви у музици. Можда ће бити мало буке и љутње међу укућанима, али ће сигурно бити много открића!

ЗАПОЧНИ РАДИОНИЦУ

Када моје уши чују биологију на струју

Узраст: од 7 до 107 година
Трајање: 45 мин.
Формат: видео

Како би изгледао твој дан без технологије? Можеш ли да замислиш? Тешко је, зар не? Знамо да јесте! Технологија је постала уплетена у сваки део наших живота. Али то није нужно лоше. Важно је да због тога сада заједно морају да раде и сарађују неки за које би нам то раније било тешко да замислимо. Програмерка и лекар? Биолошкиња и инжењерка? Математичар и ботаничар? Можда звучи необично, али они заједно стварају свет који се некада чинио потпуно невероватним. Свирање виолине уз помоћ механичке руке, плесни кораци са роботизованом ногом? Могуће је! За неке људе то је део свакодневних активности. У овој радионици желимо да са тобом откријемо границе које технологија и људи сваког дана све више померају!

ЗАПОЧНИ РАДИОНИЦУ

МОНДРИЈАНОВА ФОРМУЛА УМЕТНОСТИ

Узраст: од 7 до 77 година
Трајање: 45 мин.
Формат: низ интерактивних задатака

Сигурно сте видели негде дезен који се састоји од црних линија које се секу под правим углом и белих, жутих, црвених и плавих квадрата и правоугаоника. Да ли је то математички задатак или уметност? Ко је био Пит Мондријан? Како су изгледале његове најпопуларније слике? Научите нешто о геометрији из слика Пита Мондријана и проверите своје знање кроз квиз. Уочите најбитније елементе његових слика и створите своје радове по узору на Мондријана. У одељку радионице, понуђене су три радионице у којима можете створити слику, необичан облик са Мондријановим дезеном или 3Д дело. Своје радове можете нам послати за виртуелну изложбу.

ЗАПОЧНИ РАДИОНИЦУ