Ако се трагом Ајнштајнове теорије релативности отиснемо у прошли век, присетићемо се да је захтевала нову физику и нове математичке прорачуне како би се довели у нераскидиву везу простор и време. Овим је уведена револуција у уметности, која је почела да одражава нови однос простор-време у процесу настанка уметничког дела.

Данас, 116 година од формулације теорије релативности, баш на наш десетогодишњи јубилеј, математику смо представили као сестру уметности. Зашто? Зато што формуле нису само језик математике. Оне често проширују језик уметника који се формулама играју на несвакидашњи начин, изражавајући мисли које се никако друкчије не могу ухватити. Зато што су и за уметност и за математику потребни надахнуће, креативност и храброст. Зато што једна другу надопуњују, чинећи да заборавимо да правила постоје. А када заборавимо да постоје правила, онда нам остаје само машта, чија креација може неометано да се развија. И управо овде лежи велика нада за математику.

Пре десет година, математика и мај као да су направили прећутни договор. Бескрајно једноставан. Заједно су стварали слику савршену као свемир. Прихватили смо њихов савез и сваког новог маја одлазили корак даље, а опет долазили ближе свима вама који сте постајали део наше приче. Приказујући своју лепоту, практичну примену и богатство, математика, морате признати, макар мало изгледа привлачније. Неуморно је постављала питања „зашто“ и „шта ако“ и подсећала нас да није све у рачунању. Подсећала нас да идеје настају у глави и не зависе од места на ком се налазимо. Позивала нас на улице, тргове, музеје, кафиће, тврђаве, галерије, обале река. Откривала нам је свој унутрашњи свет. Показивала нам да постоје различити начини да будемо добри математичари, ако довољно чврсто верујемо у то. Веровала је у нас и онда када ми сами нисмо. Није одустала од свог месеца маја, али није одустала ни од нас.

У претходних десет година водили смо вас у шетње кроз математику и показивали колико је разноврсна, свеобухватна и свеприсутна. Узимајући ту симболику, десета јубиларна манифестација понудиће грађанима математичке науче шетње. Потпуно нове формате који приказују колико нас математика окружује у спољашњем свету.

Низ Главно шеталиште београдске тврђаве од 14. маја у сусрет ће вам ићи изложба која представља сусрет уметника и математичара – Поетични светови математичких теорија, док ће се Летња сцена претворити у математичку позорницу несвакидашњих прича. Да математика и музика иду раме уз раме, показаћемо вам кроз гостујућу изложбу Музика математике. Десетогодшњи јубилеј манифестације М3 доноси ново издање Иза кулиса стваралаштва, аутора Карола Бефе и Седрика Виланија. Носи јаку поруку за младе ствараоце данас: имајте поверења у случајност, не ограничавајте се, не затварајте и увек напредујте.


Мај је увек добар месец за математику! Добро дошли на десети по реду Мај месец математике!