ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ ИЗА КУЛИСА СТВАРАЛАШТВА

Говорници: Карол Бефа
Модератор: проф. др Весна Тодорчевић
Субота, 22. мај, 18.00 часова
Задужбина М. Илије Коларца

Како и одакле долазе идеје? Да ли су креативној слободи потребна ограничења? Какву улогу имају ритуали у развоју мисли? Карол Бефа и Седрик Вилани, одговарају на ова, али и друга питања у аутентичном дијалогу који говори о стварању у њиховим својственим дисциплинама, математици и музици, кроз њихову дугогодишњу сарадњу и пријатељство. Кроз разговор, који ће водити проф. др Весна Тодорчевић се оцртавају портрети двојице великих умова, који нам помажу да разумемо њихове личности, њихов рад и њихов јединствен пут. Како постати математичар или композитор? Како изгледа типичан дан у њиховим професијама?Иза кулиса стваралаштва открива сусрете који рађају идеје, као и начин на који те идеје покрећу стварање и повезују људе.

КОНЦЕРТ КАРОЛА БЕФЕ

Субота, 22. мај, 20.00 часова
Задужбина М. Илије Коларца

Композитор и пијаниста, Карол Бефа проглашен је за најбољег композитора 2013.године на додели награда Victoires de la Musique, шеф је катедре за уметничко стваралаштво на Колеж де Франс и професор на Високој нормалној школи. Године 2015. стекао је Хабилитацију за вођење истраживања. Заједно са Седриком Виланијем аутор је књиге Иза кулиса стваралаштва и специјални гост десете по реду манифестације Мај месец математике. Након разговора са Каролом Бефом и потписивања књиге, од 20 часова аутор ће одржати концерт клавирских импровизација на теме које ће публика предлагати.

МАЈ МЕСЕЦ МАТЕМАТИКЕ

Издавач: Центар за промоцију науке

Тог маја давне 2012. започели смо велику и шармантну офанзиву у корист математике. Центар за промоцију науке у сарадњи са Математичким институтом Српске академије науке и уметности покренуо је најмасовнију националну научнопопуларну манифестацију Мај месец математике. Склапали смо делиће приче о једној од најутицајнијих дисциплина у људској историји. Желели смо да утичемо на представу о математици, да је сагледамо у контексту савременог света и да покажемо да математика често може да буде алат за разумевање стварности.Стрпљив, дуг пут, који никако није следио праволинијску стазу, у наредним годинама градили смо заједно са многобројним партнерима, медијима, сарадницима, пријатељима и ентузијастима, који су нам из године у годину помагали да осмислимо програм какав до 2012. године није виђен на овим просторима.Монографија Мај месец математике намењена је свима који желе да се препусте и доживе математичке формуле на један посебан и другачији начин.