Научна шетња #1

Сећамо се: М3 2012. „Рачунам на математику“
Када: уторак, 11. мај, у 17.00

Која је спона између срца Београда, познатог и непознатог? Математика! Ако вам је недостајала авантура која укључује архитектуру нашег града, математику и лутање, придружите нам се у првој научној шетњи. Желимо да откривамо тајне, не само кутака Београда, већ и математике! Желимо да решавамо задатке и дамо себи времена да се кроз математичке загонетке загледамо у места којима често прођемо нехајно. Математика степеништа, углова и раскрсница, не делује тешко, зар не? Позивамо вас да размрдамо вијуге кроз знане и незнане кутке града!

ПРИЈАВИТЕ СЕ

Научна шетња #2

Сећамо се: М3 2013. „Издигни се изнад себе и схвати свет“
Када: четвртак, 13. мај, у 17.00

Шта ако бисмо вам рекли да ће нас у Бајфордовој шуми срести Архимед. Загледани у природу истраживаћемо правилности по којима расте дрвеће и по којима се формира мрежа „саобраћајница“ у мравињаку и учити да баш као и природа инстинктима истражујемо математику.

ПРИЈАВИТЕ СЕ

Научна шетња #3

Сећамо се: М3 2014. „Облик живота“
Када: субота, 15. мај, у 12.00

У Ботаничкој башти Јевремовац питамо се како се преплићу биодиверзитет и математика? Које математичке облике биљке креирају својим растом? Како путање нашег кретања укрштају или повезују природне облике? Које су странпутице науке довеле до изненађујућих открића? Ова шетња инспирисана је причама о митским биљкама, али и делима Ендија Голсвортија, а са локалним уметником Душаном Митићем подстиче нас да драгоцени простор зелене оазе града погледамо кроз наочаре математике.

ПРИЈАВИТЕ СЕ

Научна шетња #4

Сећање на: М3 2015. „Ритам математике“
Када: уторак, 18. мај, у 17.00

Kалемегдан. Ритам. Телесна музика. Ритам. У шетњу нас води Alice in Wonderband. Ова шетња је и концерт. Ритам. Ова шетња је и плес. Ритам. Телесна музика је најдемократскија музичка техника. За бављење музиком на овај начин није потребно да се поседује посебан инструмент, као ни посебан простор за вежбање или тренинг. Позвамо све, без обзира на умеће, године или искуство, да нам се придруже у истраживању ритмова, симетрије, множења, додавања и сарадње.

ПРИЈАВИТЕ СЕ

Научна шетња #5

Сећамо се: М3 2016. „Лица математике“
Када: четвртак, 20. мај, у 20.00

Од Математичког института САНУ крећемо у шетњу са темом покретног математичког биоскопа. Идемо до куће Мике Аласа и гледамо филм о његовом стваралаштву и животу. Следеће лице математике чека нас на Калемегдану. Баш тамо где је најлепши поглед на ушће Саве у Дунав крећемо на пут кроз васиону и векове, знате с ким?

ПРИЈАВИТЕ СЕ

Научна шетња #6

Сећамо се М3 2017. „Математика, моја шанса“
Када: субота, 22. мај, у 17.00

На почетку ове шетње су коцке. Коцке које носе симболе и потенцијал за безброј различитих прича. Ова шетња је игра, у којој обогаћујемо симболе значењима и причамо приче о математици. На трима локацијама бацамо коцке. Нико не зна формулу по којој бисмо предвидели о чему ћемо говорити, али знамо да је шанса за узбудљиве активности 100%!

ПРИЈАВИТЕ СЕ

Научна шетња #7

Сећамо се: М3 2018. „Математика, проблем решен“
Када: уторак, 25. мај, у 17.00

Како се осећате данас? Уколико се осећате добро, идите десно, уколико се осећате лоше, можете кренути лево. А уколико сте индиферентни, само наставите право. У овој шетњи чека нас низ проблема и низ алгоритама који истражују њихова решења. Можда не знамо којом путањом ће ова шетња проћи али смо веома радознали да откријемо агоритам који описује њене правилности!

ПРИЈАВИТЕ СЕ

Научна шетња #8

Сећамо се: М3 2019. „Истражи координате“
Када: четвртак, 27. мај, у 17.00

Видимо се баш овде: 44°49'11.3"N 20°27'30.5"E. А онда уз помоћ трагова који укључују само координате истражујемо уличну уметност и то како њом причамо приче о математичаркама. Лица из института и математичких лабораторија срећемо као комшинице или суграђанке. Можда и попијемо кафу са Кетирн Џонсон.

ПРИЈАВИТЕ СЕ

Научна шетња #9

Сећамо се: М3 2020. „Помери / По мери човека“
Када: субота, 29. мај, у 17.00

Наукоград је посебно место. Виртуелни простор сусрета. Хајде да прошетамо Синусоидном улицом и попричамо о тригонометрији. Дискусију настављамо код Опсерваторије Маглина. На Квантној пијаци израчунаћемо колико планету Земљу кошта производња одређеног воћа и поврћа. Сећање на први виртуелни М3 биће баш у овом виртуелном бајковитом простору Наукограда.

ПРИЈАВИТЕ СЕ

Научна шетња #10

Затварање манифестације: М3 2021 „Формула уметности“
Када: понедељак, 31. мај, у 18.00

X М3 се завршава. X Математика остаје на трговима, улицама и парковима Београда. X Плес. X Музика. X Радост истраживања. X Ово је последња шетња у ритму десетогодишњице М3. X На плес нас води Станица - сервис за савремени плес. X Поведите све који воле да плесом освоје јавни простор. X је непозната која дефинише наше кретање. X ће бити и наше место сусрета.

ПРИЈАВИТЕ СЕ