Математика музике

Математички институт САНУ, Кнез Михаилова 36
12-28. мај
Понедељак – петак: 11.00 – 19.00, субота: 10.00 – 15.00

Музика и математика деле многе сличности. Обе дисциплине проучавају апстрактне објекте, имају сложене структуре и правила, добро дефинисану нотацију и апсолутно су прецизне у својим резултатима. Рад на њима захтева вежбу, креативност и аналитички ум. Није изненађење да су математика и музика уско повезани.

Њихова повезаност, међутим, превазилази вештине потребне за њено проучавање. Математика је дубоко укорењена у све аспекте музике, од физике звука до израде инструмената, од ритмичких образаца до тонске хармоније, од класичне до електронске музике. Математика укључује музику и наше разумевање уметности на исти начин као што укључује физику и наше разумевање света. Слушање музике са математичким ушима љубитељу музике доноси дубље разумевање, уважавање у детаљима и веће поштовање према овој уметности; а професионалцима способност компоновања и добре алате за изражавање њихове креативности.

Ова изложба својеврсна је спона између две области. Није ни потпуно математичка, ни потпуно музичка, исто као што ни ове области нису комплетне једна без друге. Она преиспитује како разумемо звук, тон, музику, говор. Анализира како гледамо на графове, низове и алгоритме. Заједно са уметницима који су је направили, засвирајте математику и израчунајте шта заправо чујете.

Поетични светови математичких теорија

Математички институт САНУ, Кнез Михаилова 36
Главно (Савско) шеталиште, Београдска тврђава
14-31. мај

Изложба представља место сусрета математичара и уметника, њиховог односа и утицаја математичких сазнања на човека и друштво. Иако вам делује да је такав спој унапред осуђен на неуспех, уверићемо вас да ипак постоји много сличности између математике и уметности. Обе се играју са нашом стварношћу и дају њено апстрактно објашњење. Обе се састоје од истих инстанци рефлексија и промишљања и других форми креативности и инспирација. И обе стреме истом циљу: разумети овај свет да би га учиниле бољим! Створили смо сусрет, који је изродио идеју да кроз уметничка сочива математику приближимо широј јавности, због природне и јаке везе која постоји између уметности и људских емоција.

Ове везе су биле почетна тачка за групу младих истраживача из целог света када су покренули овај пројекат. Креирати уметничко виђење наших истраживања, био нам је први задатак. Користили смо цртеже, слике, фотографије и дигиталне алате да бисмо превели математичке формуле и једначине у визуелну представу онога на чему радимо. А онда смо отишли још један корак даље. Заједно са уметницом створили смо уметничке радове које интерпретирају математичка истраживања. Отуда смо добили два виђења исте ствари: математичаре који користе уметност да интерпретирају свој рад и уметнике који својом уметношћу интерпретирају математику.

Оно што је пред вама је резулатат те предивне сарадње! Добро дошли!