Aда Лавлејс

Мада се развој првих рачунара везује за половину прошлог века, може се рећи да је први програмер постојао још у 19. веку. Још је можда необичнији податак да је први програмер заправо била жена. Њено име је Ада Лавлејс (Ada Lovelace).

Пјер де Ферма

Пјер де Ферма био је један од највећих европских математичара. Рођен је 1601. године, у Бомон де Ломању, месту у јужној Француској, у породици имућних трговаца. Студирао је право на универзитетима у Тулузу и Орлеану, а математику је учио у Бордоу.

Алан Тјуринг

У широј јавности вероватно нема познатијег математичара двадесетог века од Алана Тјуринга. Но, овај математички геније далеко је познатији по својој улози коју је имао у дешифровању порука у Другом светском рату, као и по својој хомосексуалној оријентацији и самоубиству које је извршио, него по математичким основама из којих је поникло комплетно модерно рачунарство.

Фибоначи

Зашто сваки пуж има савршене увојке на својој кућици? Зашто цвет има баш толико латица? Како се пчеле размножавају? Колико зечева се може размножити из једног пара? Иако наизглед неповезана, на ова питања могуће је одговорити помоћу једног од најпознатијих низова у математици – Фибоначијевог низа.

Григори Перељман

Скривен међу обичним лицима, док је на улици, он покушава да остане незапажен. Међутим, Григориј Јаковљевич Перељман није обичан становник Санкт Петербурга – он је мистериозни математички геније, који је пре десет година решио Поенкареову хипотезу, један од најтежих математичких задатака свих времена. У лето 2006. године, кад је потврђено да је његов доказ тачан, Перељман је освојио Филдсову медаљу, највећу награду у математици.

Михаило Петровић Алас

Михаило Петровић Алас један je од најзначајнијих српских математичара. Рођен је 1868. године у Београду. Уживао је велико поштовање у друштву, запажен и као проналазач, писац, риболовац, трговац, музичар, али и новинар. Док је био дечак, са својим најбољим пријатељем Павлом Поповићем планирао је да студира хемију. Међутим, кад су одрасли, пошли су другим путем: Мика Алас, како му је био надимак, постао је математичар, а Поповић књижевни критичар.

Архимед

Његов портрет се данас налази на предњој страни Филдсове медаље, најпрестижније награде за математичка достигнућа. Мислећи о Архимеду, Исак Њутн је писао: „Ако видим даље од осталих, то је зато што стојим на раменима џина.“ Најславнији математичар античког доба и међу четворицом највећих свих времена, рођен је почетком 3. века пре нове ере у Сиракузи на Сицилији, а школовао се у Александрији.

Еуклид

О Еуклидовом животу се не зна готово ништа, упркос чињеници да је његово дело више од 2000 година представљало основу сваког математичког знања. Многи га називају „оцем геометрије“ иако је мерeње и одређивање односа било увелико познато када је Еуклид писао своје „Елементе“ (Στοιχεῖα).

Теренс Тао

Математичар Теренс Тао је до друге године живота научио да чита и броји, наводно гледајући дечију емисију „Улица Сезам“. Рођен 1975. године у Аустралији, брзо је показао ванредан математички таленат. У другим школским предметима је парирао вршњацима, али је похађао специјалан математички програм и прескочио неколико разреда. Већ у четрнаестој, постао је редовни студент. Колеге га зову рок звездом, а понекад и Моцартом математике.

Ал Хорeзми

Мухамед ибн Муса ал Хорезми највећи је математичар златног доба ислама. Живео је и радио у центру науке свог доба, у Кући мудрости у Багдаду, престоници Абасидског калифата. Због њега алгебру и алгоритам зовемо алгебром и алгоритмом, a декадни позициони нумерички систем, пореклом из Индије, зовемо „арапским цифрама“. Увео је револуцију у математику понудивши прво систематично решење квадратних једначина.