Мај месец математике

Мај месец математике

Мај месец математике 2016.

Лица математике

Њено чудесно лице Архимед открива у круговима. Леонардо Боначи га проналази у цифрама. Алан Тјуринг у машинама. Данас знамо како су лица математике свуда – у дубинама универзума, у брзини кишних капи, зрацима сунца, новцу и економији, у моторима који покрећу свет, у сликама и симфонијама, у односима и мерама лепог. На нашим лицима.

Како изгледа твоје лице математике?

Пет година након што је покренута, национална научнопопуларна манифестација Мај месец математике (М3) поново открива своје лице широм Србије. Центар за промоцију науке и Математички институт САНУ представљају манифестацију која ће од 12. до 31. маја извести математику изван школа, универзитета и института, кроз изложбе и радионице, али и уличну уметност за све узрасте, за оне који је обожавају, али и оне који се плаше математике.

Лица математике се могу видети у новоотвореним научним клубовима, у Београду и дванаест градова Србије, али и свуда око вас – у градском превозу, на зидовима осликаним математичким графитима, у парковима, улицама, на друштвеним мрежама и у медијима.

Овогодишњи М3 представља стварна, жива лица математике широм Србије – десет најкреативнијих наставника и професора математике, изабраних на конкурсу на коме је учествовало више од 200 наставника из свих делова Републике. Током овог маја њихове добре праксе, знање и љубав према математици коју иначе деле са својим ученицима, кроз радионице и забавне акције биће доступне свим љубитељима знања и радозналцима.

Мај месец математике представља и лица десет великана који су кроз историју градили ову дисциплину. Са идејом да вас покрене, заинтересује, зачуди и промени, М3 ће вам открити на десетине и стотине одраза највеће авантуре коју је човек икада предузео откад броји, рачуна и математички посматра свет – скривено, узбудљиво, истинско лице математике. Твоје лице.

 

Организатори

Партнери

Желите да оставите коментар? Можете то учинити у књизи утисака.