Мај месец математике

Мај месец математике

14-31. маj 2014.

ОБЛИК ЖИВОТА

На почетку jе ништа. Рађаш се као jедан. Потом њих двоjе, брину над тобом. Троjка у кругу. Са четири прста већ броjиш године. Са пет показуjеш целу шаку. Касниjе, одброjаваш и уназад, у минус. Потом луташ, улазиш дубље и даље, наилазиш на половине, на разломке, на рационални свет. У наизглед обичним броjевима проналазиш хоризонте ирационалног. И онда, да схватиш себе, видиш како мораш откривати ново – апстрактни, нестварни свет. Jер, увек те чека изазов да савладаш трансцендентно, да, као Пи, поделиш обим пречником. Да створиш нове кругове. И пронађеш облик животу.

Трећи “Маj месец математике” (М3), од 14. до 31. маjа 2014, доноси нове облике – нова узбуђења, нове просторе сазнања и преплитања стварности са математичком апстракциjом. Центар за промоциjу науке и Математички институт Српске академије науке и уметности, у сарадњи са броjним партнерима, представљаjу jош jедан “Маj месец математике”. Покровитељ ове, наjвеће националне научнопопуларне манифестациjе у Србиjи, поново jе председник САНУ, Никола Хаjдин. Специjални гост трећег М3 jе Франци Демшар, потпредседник Европске фондациjе за науку (ЕСФ).

Централна математичка изложба постављена jе на старом месту, у срцу Београда, у изложбеном простору Робне куће “Београд”, Кнез Михаилова 5. Под слоганом “Облик живота”, публика ће имати прилику да сазнаjе о математици, о броjним њеним загонеткама и лепотама, да учи и забавља се уз помоћ интерактивних експоната, али и да активно учествуjе.

По први пут, ЦПН током М3 приказује Лабораториjу облика, део научнопопуларне поставке коjи jе произвела сама публика – ђаци, полазници геометриjских радионица. Део изложбе се и даље активно развиjа – публика без прекида истражуjе дубину математичке трансценденциjе – како броj Пи расте у бесконачност, сваки посетилац може да откриjе његову следећу цифру. Но, овогодишњи М3 не потписуjу само посетиоци, нити само математичари и промотери науке, већ и наjпознатиjи дизаjнери и илустратори у Србиjи.

Уз трећи “Маj месец математике”, ЦПН представља сасвим нови хоризонт ширења културе науке. Два спрата изнад Централне математичке изложбе (у Кнез Михаиловоj 5) званично се отвара Научни клуб ЦПН. Клуб jе већ кренуо са радом, да би то наставио и након М3. У међувремену, овде се приказуjу филмови, организуjу математичке радионице, одржаваjу трибине и предавања. Укључите се у клуб. То jе место где можете чути, видети, додирнути, пробати, осетити будућност. Нови облик живота.

 

ПОКРОВИТЕЉ

 

 
 

ПАРТНЕРИ

 

 
 

СПОНЗОРИ

 

 
 

МЕДИЈСКИ ПОКРОВИТЕЉИ

 

Желите да оставите коментар? Можете то учинити у књизи утисака.