Мај месец математике

Математика у европи

­Веб-страницa www.mathematics-in-europe.eu, креирана под покровитељством Европског математичког друштва (ЕМС) и намењена сваком кога занима математика, од овог месеца доступна је и на српском језику.

Како се наводи на сајту, ”Jавно разумевање математике jе у изразитоj супротности са значаjем те науке у друштву. Многи наши савременици сматраjу да jе математика поље у ком су сви битни резултати добиjени одавно, пре више векова, и да има мало, ако уопште има, веза са стварним животом.”

Центар за промоцију науке и Математички институт САНУ-а су при покретању Маја месеца математике, националне научно-популарне манифестације која се одвија у пет градова у Србији, пошли од истог уверења, па је природно да се и превођење овог веб-сајта нашло у оквиру разноврсног програма М3-а.

На www.mathematics-in-europe.eu новинари, професори, студенти, ученици и сви остали заитересовани грађани моћи ће да пронађу обиље релеватних података, вести и чланака из света математике, као и информације о такмичењима, наградама итд. Како се на сајту истиче ”Ипак, желимо да нагласимо да наш циљ ниjе да опишемо „тврди“ научни део математике. Желимо да представимо садржаjе коjи се могу разумети, бар у већини случаjева, без посебног математичког предзнања.”

Желите да оставите коментар? Можете то учинити у књизи утисака.