Математика билијара

Математика билијара

Зашто на елиптичном билијару кугла која удари у мартинелу увек упадне у рупу?

Да ли сте некада играли елиптични билијар? Ако на билијарском столу у облику елипсе ударате билијарску куглу која стоји на белој тачки, она ће након одбијања о мартинелу, и то на било ком месту, увек упасти у рупу.

Ако не верујете, покушајте више пута. Није реч о почетничкој срећи, нити о вашој вештини или таленту за билијар, већ у математичким особинама елипсе.

Према математичкој дефиницији, елипса је геометријско место тачака чији је збир растојања од две фиксиране тачке увек једнак. Шта то заправо значи? Елипса је, пре свега, затворена крива линија. Она увек има две жиже (фиксиране тачке). Ако узмемо било коју тачку на тој кривој и саберемо њено растојање од једне жиже са њеним растојањем од друге жиже, добићемо исти резултат за сваку тачку елипсе. Код билијарског стола у облику елипсе, бела тачка и рупа су заправо две њене жиже. Зато је пут билијарске кугле која се одбија о мартинелу увек исте дужине.

Ово својство можете лако да проверите и на други начин: припремите папир, оловку, две шпенадле и мање парче канапа. Забодите у папир две шпенадле на неколико центиметара удаљености. Узајамно вежите два краја канапа. Растегните канап између две шпенадле и оловке, тако да добијете троугао. Потом полако повлачите оловку опцртавајући облик по папиру. Добићете елипсу.

Мада нам је кружница много блискија, елипса је распрострањенија у природи. Небеска тела су често у облику елипсоида, али се са друге стране по Кеплеровим законима увек крећу путањом која представља елипсу. Тако се Сунце налази у једној од жижа елипсе по којој се креће Земља.

Предавање: Математика билијара

Током Маја месеца математике, Галерији у приземљу Робне куће Београд, у Кнез Михаиловој улици број 5, у Београду, свакодневно су организована популарна предавања која је приредио Математички институт САНУ-а. Сваког дана у 17 и 18 часова посетиоци могу да слушају два предавања из занимљиве математике. Током манифестације организована су 32 предавања, а једно од њих посвећено је математици елиптичних билијара.