У понедељак, 14. маjа, почиње традиционална манифестациjа Маj месец математике (М3), седми пут заредом, у организациjи Центра за промоциjу науке у сарадњи са Математичким институтом САНУ.

Центар за промоциjу науке у сарадњи са Математичким институтом САНУ, седму годину заредом, организуjе наjвећу националну научнопопуларну манифестациjу под називом М3 – Маj месец математике, од 14. маjа до 1. jуна.

Овогодишњи М3 посвећен jе алгоритмима и носи назив „Математика, проблем решен“. М3 ће кроз скуп свакодневних радионица и научнопопуларних предавања, уз изложбу Алгоритми од кухиње до берзе посетиоце увести у чудесни свет математике.

Манифестациjа Маj месец математике се ове године одржава на четири локациjе у Београду: на платоу испред Тржног центра „Раjићева“, платоу на Тргу Републике, у Научном клубу Београд Центра за промоциjу науке, у Краља Петра 46, и у Музеjу науке и технике, Добрачина 51.

Пролазници свих генерациjа имаће прилику да се забаве уз математичке задатке у виду друштвених игара у Кнез Михаиловоj улици надомак Калемегдана, где ће моћи да играjу популарне Мице, као и игрице Четири у низу и Икс-Окс. На платоу испред Тржног центра „Раjићева“ биће организована и изложба о алгоритимима и њиховоj примени у нашем свакодневном животу.

На Тргу Републике, 26. маjа, одиграће се узбудљиво такмичење у слагању Рубикове коцке, а у Научном клубу ће се током манифестациjе сваког радног дана организовати радионице за школску и предшколску децу.

Броjна предавања на разноврсне теме током маjа ће се одржати у Научном клубу Београд, Музеjу науке и технике и Математичком институту САНУ.

Осим овога, у 14 научних клубова широм Србиjе организуjу се активности посвећене математици, а М3 стиже и у више од 20 градова наше земље са вишенедељним изложбама у градским галериjама, поставкама на трговима и шеталиштима, програмима у школама, предавањима и радионицама.

Програми током манифестациjе намењени су свим узрастима, малишанима у вртићима и деци школског узраста, а разноврсна научнопопуларна предавања и друштвене игре викендом заинтригираће и одрасле.

Кроз М3 измештамо математику из амфитеатара и учионица и представљамо jе онаквом каква она заправо jесте - као игру и страст!

Истражите више о програму манифестациjе Маj месец математике: http://m3.cpn.rs/