Мај месец математике

Водич

МАТЕМАТИЧКИ ШОУ

Како изгледа математика иза жонглирања? Како се математички објашњавају карташки трикови? Главни догађај током М3 окупиће познате светске математичке звезде, као и домаће научнике чији је задатак да
одрже кратка популарна предавања о примени математике у свакодневним ситуацијама.

УЧЕСНИЦИ:
Џејмс Тентон, чувени светски математичар и популаризатор математике
Колм Малкаjхи, ирски математичар, академик, писац и мађионичар аматер
Бен Спаркс, британски математичар и популаризатор науке
Колин Рајт, ирски математичар, у свету популаризатора науке чувен по предавању о жонглирању
Кристоф Фењеси, мађарски филозоф и уметник
Оливер Тошковић, психолог и популаризатор науке

Математички шоу води Немања Ђорђевић, директор Центра за промоцију науке

КАДА: 16. мај 2017, од 17 до 22 часа
ГДЕ: Студентски културни центар, Велика сала
Улаз је слободан, а програм ће бити на енглеском језику, уз обезбеђени превод

ПОПУЛАРНА ПРЕДАВАЊА

Маестрални популаризатори математике, гости Центра за промоцију науке, говоре о најзанимљивијим математичким темама и проблемима тако да их сви разумеју и да се успут забаве и размрдају вијуге, откривајући читав нови свет знања. Добро дошли на вечерња предавања у Научном клубу ЦПН!

КАДА: У вечерњим сатима, током трајања манифестације М3; више на
www.m3.rs
ГДЕ: Научни клуб ЦПН, Краља Петра 46, Београд

ВЕЧЕ ДРУШТВЕНИХ ИГАРА
Петком увече у Научном клубу ЦПН-а прикључите се – сами или са друштвом – „Вечерима друштвених игара“. Играмо познате и мање познате игре иза којих се крије мало математике!

КАДА: 12. мај, 19. мај и 26. мај 2017; више на www.m3.rs
ГДЕ: Научни клуб ЦПН, Краља Петра 46, Београд

ТУРНИР У ЈАМБУ

Хоће вас срећа, или се само ради о вероватноћи? Знате цаке у бацању коцкице? Или само желите да се поиграте? Укључите се у наш целодневни Yamb и Flash турнир. Жеља нам је да се заједно забавимо играјући ове популарне игрице базиране на математичкој вероватноћи. Турнир ће имати 4 категорије, учешће је бесплатно а победнике очекују и занимљиве награде.

КАДА: 27. мај 2017, од 12 до 20 часова
ГДЕ: Научни клуб ЦПН, Краља Петра 46, Београд

ЗАДАЦИ

Замислите да учествујете у квизу. Водитељ вам показује троје затворених врата и говори да се иза једних налази ферари, а иза осталих по коза. На вама је да одаберете једна. Ако одаберете врата иза којих је аутомобил, освојићете га. Када се одлучите за једна врата, водитељ прилази и од двоја преосталих врата отвара она иза којих је сигурно коза. Затим се окреће ка вама и пита вас да ли бисте желели да промените избор и отворите трећа, преостала врата, или остајете при првобитној одлуци.

Да ли ће промена ваше одлуке или остајање при одлуци дати већу шансу да освојите ферари?
Решите овај и сличне задатке са интерактивних табли постављених у Научном клубу ЦПН-а! Неке од њих понесите у џепу кући. У Научном клубу очекују вас и интерактивни експонати помоћу којих ћете разумети шта је Галтонова даска (пуштајте једну по једну куглицу да пада и гледајте како се формира нормална расподела), затим визуализујте различите вероватноће и бацањем коцкица проверите да ли сте срећне руке.

КАДА: од 10. до 31. маја 2017.
ГДЕ: Научни клуб ЦПН, Краља Петра 46, Београд

РАДИОНИЦЕ

Уз школске радионице на које ученици долазе са својим наставницима, током трајања Маја месеца математике организујемо и Отворене радионице за све остале. Било да сте баш намерили да посетите Научни
клуб ЦПН-а или у суботњој шетњи пролазите кроз Улицу краља Петра, на том месту можете да се опробате у решавању најразличитијих математичких мозгалица и посластица за све узрасте.

КАДА: 13. мај 2017, од 10 до 18 часова, и 20. мај 2017, од 10 до 12 часова
ГДЕ: Научни клуб ЦПН, Краља Петра 46, Београд