Мај месец математике

Освојите ферари

Одаберите најбољу стратегију која вам може помоћи да освојите ферари.

Замислите да учествујете у квизу. Водитељ вам показује троје затворених врата и говори да се иза једних налази ферари, а иза осталих по коза. На вама је да одаберете једна. Ако одаберете врата иза којих је аутомобил, освојићете га. Када се одлучите за једна врата, водитељ прилази и од двоја преосталих врата отвара она иза којих је сигурно коза. Затим се окреће ка вама и пита вас да ли бисте желели да промените избор и отворите трећа, преостала врата, или остајете при првобитној одлуци.

ДА ЛИ ЋЕ ПРОМЕНА ОДЛУКЕ ИЛИ ОСТАЈАЊЕ ПРИ ОДЛУЦИ ДАТИ ВЕЋУ ШАНСУ ДА ОСВОЈИТЕ ФЕРАРИ?

 


Имајте на уму:

Да ли сте потпуно сигурни у свој први избор?

Решење:

Промените избор. Ако останете при првом избору, шанса да освојите ауто је ⅓, а ако промените одлуку шанса да освојите ауто је ⅔.

Објашњење:

Када на почетку игре бирате врата, шанса да погодите где је ферари је ⅓. Шанса да се ферари налази иза преостало двоје врата је ⅔. Када водитељ отвори врата иза којих је сигурно коза, шанса да се иза њих налази ауто је 0. То значи да је вероватноћа да се иза последњих врата налази ауто ⅔. Ово решење се може лакше разумети када се постави ситуација са 1000 врата, а само се иза једних налази ферари. Ви изаберете једна врата са шансом 1:1000, а ферари се налази иза неких од преосталих 999 са вероватноћом 999:1000. Када водитељ отвори 998 врата иза којих су сигурно козе и пита вас да ли хоћете да промените први избор, шта бисте урадили?