Мај месец математике

Напуњен револвер

Помозите Милану да ублажи своју казну.

Ова измишљена прича догађа се у измишљеној земљи у којој постоји смртна казна за тежа кривична дела. Милан је ухваћен у тешком злочину и осуђен управо на највећу казну. Закон налаже да у Милана морају да буду испаљена два хица из пиштоља. Казну треба да изврши – каква случајност! – његова бивша супруга Љубица, која према Милану још гаји симпатије. Како би побољшала Миланову ситуацију, Љубица ставља два метка, један поред другог, у добош револвера, тако да у добошу остану још четири празна места. Након тога Љубица заврти добош и испали хитац у Милана.

Ако је још увек жив, Љубица ће или поново повући ороз, или завртети добош, па тек онда опалити. Милан није потпуно сигуран да ће његова бивша жена извршити казну, али је и помало уплашен јер зна да је она одувек следила правила. Док се он тешио, Љубица је завртела добош и повукла ороз. Сјајно, није било метка, Милан је жив! Затим га је Љубица упитала: “Да ли желиш да повучем ороз, или да прво завртим добош па тек онда повучем ороз?”.

ШТА МИЛАН ТРЕБА ДА ОДАБЕРЕ?

 


Имајте на уму:

Два метка се налазе један поред другог.

Решење:

Љубица треба да повуче обарач без ротирања добоша.

Објашњење:

Знамо да је први хитац који је Љубица опалила био један од 4 празна лежишта. Пошто меци леже један поред другог, само је једно празно лежиште испред оног у коме се налази метак. Зато ако Милан каже Љубици да повуче обарач без ротирања, вероватноћа да ће га убити је 1/4 . Ако Милан каже Љубици да заврти буренце, шанса да ће га убити је 2:6, односно 1:3.