Математика није баук

Математика није баук

Како су наши родитељи, њихови родитељи, њихови родитељи и још старији преци учили о математици и да ли је она за њих стварно била баук?

Да ли су се некад деца плашила рачуна? Да ли је математика била баук док је учитељ стајао са прутом испред  рачунаљке?

У Педагошком музеју, током маја, биће организована изложба посвећена развоју математичке наставе у Србији од средине 19. века па до данашњих дана.

Значај математике као наставно-научног предмета увиђа се тек кад се историјски сагледају њена улога и место у процесу образовања. Од најранијих дана она постоји у наставном плану свих основних, средњих и високих школа као општеобразовни или стручни предмет, а њен значај зависио је од датих друштвених потреба.

Кроз разноврсна наставна средства – штапиће, рачунаљке, математичке ваге, кроз уџбеничку литературу и ученичке свеске биће приказане дилеме и могућа решења у савладавању градива овог наставног предмета. Многобројни примери рачунских задатака везаних за практичан живот указаће на то да су рачун или математика били и остали део свакодневног живота.

Посетиоци ову узложбу могу погледати у Педагошком музеју, у Узун Мирковој 14, у Београду, током Маја месеца математике. Радно време музеја: уторак-субота од 11 до 18 часова, недеља од 11 до 16 часова, понедељком не ради.