Мај месец математике

Колика је шанса да постоји интелигентни живот ван Земље?

Према последњим проценама, вероватноћа да смо једина интелигентна и технолошки напредна врста у галаксији изузетно је мала

– износи 1:60.000.000.000. То значи да је већа вероватноћа да добијете близанце и да сваки од њих потом добије седмицу на лотоу него да је човек једина врста која је у нашој галаксији еволуирала до технолошки напредне цивилизације.

Процена је врло свежа – направљена је прошле године, кад су два америчка астрофизичара модификовала чувену Дрејкову једначину узимајући у обзир не садашњи тренутак, него сву досадашњу историју галаксије. Познату формулу, иначе, Френк Дрејк је написао још 1961. године како би проценио са колико интелигентних врста би тренутно у нашој галаксији било могуће комуницирати радио-таласима.

Дрејкова процена почива на множењу разних фактора као што је фреквенција настанка звезда које имају своје егзопланете, процена броја настањивих планета подесних за живот, планета са интелигенцијом итд. Тако је добијена култна фомрула N= R*fp*ne*fl*fi*fc*L, а према последњим проценама вредности свих ових фактора, Дрејкова формула показује да би могло бити од 0 до 160 милиона цивилизација са којима је могуће комуницирати. Будући да нема велике користи од такве процене, астрофизичари Френк и Саливен су покушали да модификују једначину. И то тако што нису одговарали на питање колико цивилизација нас тренутно слуша, већ да ли је интелигентни живот ван Земље икада постојао.