Мај месец математике

Која је шанса да у игри Монопол завршите у затвору?

Боравак у затвору за играча Монопола велики је губитак времена, а знамо да је време новац, нарочито ако га трошимо на улагање у некретнине.

У затвору можемо да завршимо на три начина: тако што станемо на поље „Иди у затвор“, тако што извyчемо картицу „Шанса“ на којој стоји исто упутство, или у случају да бацајући коцкице три пута заредом добијемо два иста броја, на пример, две двојке, две шестице, па две четворке. Која је вероватноћа да нам се баш то догоди, да три пута заредом добијемо исти пар коцкица?

Када истовремено бацимо две коцкице, у сваком бацању можемо да добијемо једну од 36 комбинација бројева. С друге стране, постоји свега шест варијанти у којима добијамо два иста броја: две јединице, две двојке, две тројке, две четворке, две петице и две шестице. Сваки пут када бацимо две коцкице, вероватноћа да добијемо исте бројеве је: (1:6) * (1:6) * (1:6) = 1:216, што је 0,46 одсто. Иако делује да је изузетно тешко добити три пута заредом исте бројеве, ипак постоји велика шанса да ће се то и десити током дуже партије.