Мај месец математике

Која је шанса да добијете близанце?

Савремене методе које се користе у третманима неплодности довеле су до чешћег рађања близанаца. Међутим, која је почетна учесталост и од чега она зависи?

Учесталост једнојајчаних близанаца је константна (4:1000), док се учесталост рађања двојајчаних разликује од народа до народа, па је код азијских 4:1000, а код афричких достиже и 16:1000.

Уколико добијете једнојајчане близанце, већа је вероватноћа да буду девојчице него дечаци. Када су у питању двојајчани близанци, у 40 одсто случајева они су дечак и девојчица, следећа комбинација по вероватноћи је две девојчице, док је најмања вероватноћа да буду два дечака.

Рађање двојајчаних близанаца је наследна особина, док је рађање једнојајчаних чиста случајност. Уколико имате двојајчане близанце, вероватноћа да и у наредној трудноћи имате још један пар, дупло се повећава.

Осим тога, више и крупније жене имају већу шансу да добију близанце него ниске и ситне, а уколико имате брата или сестру двојајчаног близанца, шанса да и сами имате близанце је 1:17.