Мај месец математике

Леонардови полиедри

Изложба ”О божанској пропорцији – Леонардови полиедри”, описује однос математике и уметности

Математика и уметност имају снажну историјску везу. Било да су у питању грчки скулптори, ренесансни сликари или египатски градитељи, сви уметници који су желели да опишу и изучавају природу, морали су прво истински да разумеју језик којим она прича – математику. Инспирисан књигом De Divina proportione (Божанствена пропорциjа) Луке Пачолија, српски уметник Недељко Аџић реализовао је изложбу „Леонардови полиедри“, која описује управо овај однос и истиче везу математике и уметности.

Ради се о 40 тродимензионалних модела од дрвета, по први пут рађених специјалном техником бојења, различитих димензија, и који никада до сада нису били излагани, а прате одговарајуће репродукције Леонардових цртежа.

Захваљујући сарадњи са Музеом идеале Леонардо да Винчи из Леонардовог родног Винчија крај Фиренце, српски дизајнер који живи и ради у Италији, Недељко Аџић, реализовао је око 40 полиедара према оригиналним нацртима из књиге ”О божанској пропорцији”. Уз изузетну подршку директора Музеја, Алесандра Вецозија, и Италијанског института за културу у Београду, изложба полиедара “О божанској пропорцији” први пут се представља у Србији у оквиру програма националне, научнопопуларне манифестације „Мај месец математике – М3“.

 

ПАРТНЕРИ ИЗЛОЖБЕ:

 

 
 

СПОНЗОР ИЗЛОЖБЕ: