Мај месец математике

Промоција књиге Смем ли да бројим?

Промоциjа књиге Смем ли да броjим?, аутора Гинтера M. Циглера, чувеног математичара и водећег промотера математике у Европи, биће одржана у петак, 27. aприла, од 14.00 часова, у Галериjи науке и технике САНУ-а (Ђуре Jакића 2).

Српско издање књиге обjавио jе Центар за промоциjу науке у сарадњи са Математичким институтом Српске академиjе наука и уметности поводом манифестациjе М3 (Маj месец математике), коjа ће се у Београду и петнаест градова Србиjе одржати до 27. априла до 31. маjа. Књигу jе обjавио Завод за уџбенике у едициjи Популарна наука.

 

На промоциjи ће говорити Гинтер M. Циглер, аутор књиге, затим Добривоjе Лале Ерић, уредник програма манифестациjе М3, и Александар Липковски, преводилац.

 

Књига Смем ли да броjим?, намењена широj публици с намером да jоj приближи „таjанствени“ свет математике, забавно jе и духовито штиво препуно анегдота написано сажетим jезиком, чиме jе, према речима преводиоца Александра Липковског, „аутор приближио свет математике савременом читаоцу, коjи нема ни времена ни стрпљења да чита дубокоумне расправе и дебеле књиге, а математичко знање му ниjе jаче од некадашњег знања образованог читаоца“.

 

Гинтер М. Циглер, рођен у Минхену, студирао jе математику у свом родном граду и на Масачусетском институту технологиjе, а у 31. години jе постао наjмлађи професор на Техничком универзитету у Берлину. Одликован jе „Лаjбницовом наградом“, наjзначаjниjим немачким признањем за истраживање, као и наградом за најбољег комуникатора науке. Као председник Немачког друштва математичара и инициjатор Године математике, током 2008. jе у Немачкоj започео велику и шармантну офанзиву у корист своjе струке. Ову офанзиву сада наставља са Слободног универзитета у Берлину.

 

* * *

 

О књизи Смем ли да броjим?

 

У jедном од поглавља књиге Циглер се бави питањем Где настаjе математика?

 

За „писаћим столом“, рекао би Симон Голин, коjи води фирму за менаџмент у науци „Голин-Вајсеншафт манаџмент“ из Хамбурга, познат по своjоj реченици: „Математичар jе митолошко биће, пола човек, пола столица.“

 

Уз шољу кафе, вероватно би био одговор легендарног мађарског математичара Паула Ердеша, коjи jе стално био на путу, увек гост на каучу својих пријатеља негде у свету.

 

У кафеу, рекао би Штефан Банах (1892–1945), ексцентрик, који jе био толико бриљантан и продуктиван да му jе на краjу докторска титула додељена и без положених испита, а коjи jе често обитавао у Шкотском кафеу у пољском граду Лавов.

 

У затвору. Француз Жан-Виктор Понселе (1788–1867) створио jе проjективну геометриjу у руском ратном заробљеништву.

 

На плажи, рекао би математичар Стивен Смеjл, описуjући околности у коjима jе 1960. године радио у Рио де Жанеиру.

 

У поткровљу у Принстону, као Ендрjу Ваjл, коjи jе провео седам година у поткровљу решаваjући jедан од наjвећих проблема математике.

 

Како jе применио Питагорину теорему на таштин орман, колико сати Немци проведу уз судоку, зашто су 6, 28, 496, 8128 савршени броjеви, и jош много тога откриjте у књизи Гинтера М. Циглера Смем ли да броjим?

 

* * *

 

Сатница дешавања на отварању манифестације М3

 

27. април

 

12.00 – Свечано отварање

свечана сала САНУ-а (Кнез Михаилова 35)

говорници: академик Никола Хајдин, проф. др Гинтер Циглер, проф. др Бранко Ковачевић, проф. др Зоран Марковић и мр Александра Дрецун

 

14.00 – Промоција књиге Гинтера Циглера “Смем ли да бројим?”

Галерија науке и технике (Ђуре Јакшића 2)

говорници: Гинтер Циглер, Добривоје Лале Ерић, уредник програма манифестације М3 и Александар Липковски, преводилац

 

18.00 – Отварање изложбе Imaginary

Галерија науке и технике (Ђуре Јакшића 2)

Посматрајте облике попут смокве или срца очима математичара

 

* * *

 

Центар за промоцију науке популарише и промовише науку, развија научну писменост и повезаност и афирмише идеје економије знања, буди радозналост и подстиче младе да се определе за пут науке. ЦПН је основан Законом о научноистраживачкој делатности 2010. године.