М3 · МАЈ МЕСЕЦ МАТЕМАТИKЕ 2022 · ВИшЕ ОД ИГРЕ · УЧИОНИЦА БУДУЋНОСТИ · ИЗЛОЖБЕ · МЕЈКЕРС ЛАБ · ГЕЈМ ЏЕМ · ТАКМИЧЕЊЕ

МАТЕМАТЕАТАР

Као и у сваком позоришту биће узбуђења, можда смеха, можда чак и суза, али је сигурно да нова математичка открића неће изостати. Три школске радионице, на три сцене, постаће мале интерактивне представе у којима деца равноправно учествују са великим именима науке, спретно баратајући математичким појмовима.

  • СЦЕНА 1: Архимед и Хипатија
  • СЦЕНА 2: Питагорејска школа
  • СЦЕНА НА ОТВОРЕНОМ: Пчеле у мехурима
СЦЕНА 1: Архимед и Хипатија

Песак, море, маслине и звездано небо главни су алати за учење на сцени Архимед и Хипатија. Можда смо унутар београдских силоса, али заправо смо у Сиракузи и Александријској библиотеци. Ту нас срећу математички и инжењерски проблеми и много старих списа за одгонетање. Знате ли како је Архимед, уз помоћ математике, утврдио да је круна заиста направљена од злата? Са Хипатијом истражујемо древну аритметику, геометрију и улазимо у астролаб, стари рачунар помоћу ког одређујемо положај небеских тела. Хипатија нам открива да су за учење математике потребне упорност али и велика храброст!

Играју: Ђорђе Живадиновић Гргур (Архимед), Наталија Наумовић (ученица), Марија Недељковић и Милена Миловановић (Хипатија)
Математички концепти: Борка Маринковић и Наталија Наумовић
Уметничка дирекција: Сања Црњански
Анимација: Јана Радовић

СЦЕНА 2: Питагорејска школа

Питагорина школа у силосима?! Апсолутно! Овде је атмосфера мало драматичнија. Говори се искључиво о математици и музици, али где је Питагора? Одакле ће нам се он обратити? Све је веома мистериозно у овој школи. Овде нема никаквих записа, учи се искључиво кроз разговор. Овде су математика и филозофија тесно повезане, па не учимо само о апстрактним појмовима и облицима, већ, пре свега, о нашем бићу, о нама као људима.

Улоге: Ђорђе Живадиновић Гргур (Питагора) и Наталија Наумовић (Питагорејка Финитис)
Математички концепти: Борка Маринковић и Наталија Наумовић

СЦЕНА НА ОТВОРЕНОМ: Пчеле у мехурима

Ово је једна необична сцена где главне улоге играмо са мехурима од сапунице и пчелињим саћем. Каква геометрија регулише удруживање ових елемената? Који су то најједноставнији и најлогичнији облици и површине које заузимају? Шта се налази између два, а шта између три мехура од сапунице? Да ли троугласти оквир даје троугласте мехуре? Зашто су пчелиње саће, али и мехури од сапунице важни да разумемо како функционише штедња у геометрији. Карен Кескула Уленбек добила је Абелову награду за проучавање мехура од сапунице и ми ћемо покушати да корачамо њеним стопама.

leftArrow rightArrow